A duguláselhárítók egyik leggyakoribb megrendelése mindig a padlóösszefolyó duguláselhárítás, hiszen ezt az eszközt elég nehéz házi módszerekkel megszerelni. Ennek egyik oka a különleges kialakítása, a másik pedig az elhelyezkedése. Ebben a bejegyzésben megnézzük, milyen okok miatt is dugulhat el a padlóösszefolyó, és hogyan lehet tenni ellene.

Mi az a padlóösszefolyó?

A padlóösszefolyó, ahogy a neve is mutatja, a padlóba szerelve kap helyet, és azért felelős, hogy több lefolyó vízét összegyűjtse, majd továbbítsa a csatornába. A másik gyakori feladata, hogy a fürdőszobában kiömlött nedvességet elvezesse, ezáltal száradjon a helyiség.

Ha lenézünk a fürdőbe, biztosan látni fogjuk a rését a padlón, általában rácsal letakarva, hogy ne akadjunk bele. Sokszor a fürdőkád, zuhanytálca, kézmosó és a mosógép is rá van kötve, így több helyről kaphatja a dugulásért felelős anyagokat.

A fürdőkádból és a zuhanytálcából hajszálak és szőrszálak érkezhetnek, melyek kiegészülve a mosógépben felejtett apróbb dolgokkal, dugulást okozhatnak. A mosás amúgy is nagyon sok lúgos kémhatású, zsíros lerakódást képez, emiatt is képződhetnek akadályok.

Sokszor mi sem megfelelően bánunk a padlóösszefolyóval, és a felmosás után kényelmi okokból ott öntjük ki a koszos vizet. Ezzel pedig már akár meglepően rövid távon is kialakulhat a padlóösszefolyó dugulása.

Padlóösszefolyó duguláselhárítás házi módszerekkel

Mielőtt még duguláselhárítót vagy vízvezetékszerelőt hívunk, megpróbálkozhatunk pár dologgal. Mindenképpen húzzunk kesztyűt, mert a dugulásban lévő apróbb dolgokkal elvághatjuk a kezünket, aminek súlyos fertőzés lehet a vége.

A padlólefolyó rácsát szereljük le, majd kesztyűs kézzel próbáljuk elérni a beleépített szifont. Ebből szedjük ki a beleragadt, iszapos anyagot, hajszálakat, és minden idegen tárgyat. Amint ezzel megvagyunk, öntsünk bele tűzforró vizet, mely tovább tudja oldani a lerakódásokat. Az esetek többségében ezzel a módszerrel már fel is tudjuk oldani az elzáródást, és megspóroljuk magunknak a szakember díját.

Ha szakember kell

Amennyiben önállóan nem boldogulunk, akkor nem marad más, mint szakembert hívni. Ő a saját eszközeivel képes megoldani a dugulást, legyen szó womás csatornatisztításról, akár más gépről. Ennek persze ára van, de ha már megtörtént a baj, akkor nincs mit tenni, fizetni kell.

A padlóösszefolyó duguláselhárítás ára attól függően változik, hogy mely országrészen lakunk. A duguláselhárítás Miskolc városában és a keleti országrészen kissé olcsóbb, de a padlóösszefolyó dugulásának feloldása akár 10000 Ft-ba, vagy még többe is kerülhet. Az ország nyugati felén, mint például Tatabányán, a duguláselhárítás még ennél is drágább, akár 15000 Ft is lehet ugyanez a művelet. Természetesen az árak a szakemberektől függően változnak.

Általánosságban elmondható, ha sürgős a munka, az mindig többe kerül, főleg, ha ünnepnapról vagy hétvégéről van szó. Vigyázzunk a padlóösszefolyóra, és ha elkerüljük a dugulást, akkor megkímélhetjük magunkat a tízezer forintnál is nagyobb összeg kifizetésétől!