A Civil Iroda Alapítványról

 

A Civil Iroda Alapítvány (alapítás éve: 2001.) fő célja az, hogy tegyen azokért a közösségekért, amelyek egyesületként, alapítványként kívánnak egy-egy a közösség számára fontos ügyet felkarolni, fontos tevékenységet végezni, de nincs lehetőségük szakértők megfizetésére. Ennek megfelelően tehát az Alapítvány fő tevékenysége a nonprofit joggal és működéssel kapcsolatos tanácsadás, képzés.
Az elmúlt évek folyamán több olyan szolgáltatás, tevékenységfajta alakult ki, amelyek immár a "hagyományos" tevékenységeinknek tekinthetők:

Civili.hu weblap

Az Alapítvány létrejöttétől gondozza a www.civili.hu webcímen található weblapot. Ez a webhely kizárólag a nonprofit joggal, annak gyakorlatával foglalkozik. Ismereteink szerint nincs más olyan weboldal, amely hasonló, specializált tartalommal rendelkezne. A weblap 2001-től korlátozás nélkül mindenki számára ingyenesen elérhető az ország egész területéről.
A weblapon megtalálhatóak a jogszabályok, a bírósági gyakorlat, különböző iratminták, címlisták.

Kozhasznusag.hu weblap

Alapítványunk 2003-ban megvásárolta a kozhasznusag.hu domain nevet. A weblap tartalommal való feltöltése most folyik. Ez a weblap lehetővé teszi, hogy a szervezetek könnyen, informatikai tudás nélkül, ingyenesen eleget tudjanak tenni a közhasznúsági jelentésük nyilvánosságra hozatalának, a megjelentetés törvényi kötelezettségének. A weblapon egy elektronikus űrlapot helyeztünk el, amely követi a közhasznúsági jelentés struktúráját, illetve tartalmazza a számviteli törvény szerinti mérleg és eredménylevezetés kitölthető, elektronikus változatát. A webhelyen különböző szempontok szerint lehetőség van a közhasznúsági jelentések keresésére.

Civil Jogi Hírlevél

A weblaphoz kapcsolódóan, a nonprofit jog változásairól, aktuális információkról készül egy ingyenes e-mailben küldött hírlevél.

Internetes jogsegélyszolgálat és jogi tanácsadás

Az Alapítvány munkatársai fogadnak, megválaszolnak e-mailben érkező kérdéseket, amelyek a nonprofit jogra vonatkoznak. A szolgáltatás ingyenes, és népszerű az érintettek körében, mivel rendszeresen érkeznek kérdések a meghatározott e-mail címre.

Nonprofit Közlemények

A vonatkozó jogszabályok szerint az 1 %-os támogatást kapott szervezeteknek minden évben meg kell jelentetnie, hogy azt milyen célokra fordították. A hirdetményt sajtótermékben, újságban kell megjelentetni. Ennek költsége igen magas is lehet. Így Alapítványunk nyilvántartásba vetetett egy újságot "Nonprofit Közlemények" címmel. Az újságban ingyenesen megjelentethetik az 1%-os hirdetéseket az egyesületek, alapítványok.

Képzések

Az Alapítvány munkatársai több CISZOK-kal együttműködve részt vesznek a civil menedzser képzésekben, a nonprofit jogi tárgyat oktatják.

Szakértői, tanácsadói tevékenység

Az Alapítvány több, főleg vidéki egyesülettel, alapítvánnyal áll szoros munkakapcsolatban. Ennek részeként munkatársaink rendszeresen végeznek tanácsadói, szakértő tevékenységet ellenszolgáltatás nélkül a partnereink számára jogi problémáik megoldásához kapcsolódóan.

Program menedzsment

Az Alapítvány egy másik civil szervezet megbízásából ellátta 2004-2006 között két Phare Access Macro program szervezési, lebonyolítási feladatait.

 

A projekt az EU és a Magyar Köztársaság Kormánya támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg.